Nüfus Müdürlüğü Doğum Bildirim İşlemleri

Nüfus Müdürlüğü Doğum Bildirim İşlemleri. yeni doğan bebğin nüfus dairesine bildirimi, nüfus kayıt ve yeni kimlik çıkarma işlemleri nerede ve nasıl yapılır? Yeni doğum bildirim ilçe nüfus müdürlüklerine yapılmakta olup aşağıdaki linki tıklayarak randevu alabilirsiniz.

NVİ NÜFUS RANDEVU İÇİN TIKLAYINIZ

Yurt İçi Doğum Bildirimi; Sağ olarak doğan çocuğun doğum bildirimi, yurt içinde doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren otuz gün içinde, doğumun olduğu yer veya herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılır.

Yurt Dışı Doğum Bildirimi; Yurt dışında sağ olarak doğan çocuğun doğum bildirimi için 60 gün içerisinde doğuma ilişkin resmî belge ile en yakın dış temsilciliğe müracaat edilir. Ancak, yurt dışında doğuma ilişkin bildirim yapılmamış olması halinde yurt içinde herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılabilir.

Geç Doğum Bildirim: Altı yaşından büyük (72 ay + 1 gün) ve on sekiz yaşından küçük çocuklara ait bildirim yapılırken yaş tespiti için çocuğun bildirim yapılan nüfus idaresine getirilmesi zorunludur. Ancak, doğuma ilişkin resmî belge ibraz edilmesi halinde yaş tespitine gerek bulunmamaktadır.

Geç Doğum Bildirim Cezası: Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye’de otuz gün içinde olayın olduğu yerin veya herhangi bir nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur.

Doğum bildiriminin süresi içinde yapılmaması halinde 89 TL idari para cezası uygulanır.  (Ceza tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde 3/4′ ü uygulanarak indirime gidilir.)

Doğum bildirimi; doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşu tarafından düzenlenen ve doğumu gösteren resmî belge veya rapor ile yapılır. Bildirim sırasında, bildirimde bulunan anne veya babanın kimliğini ibraz etmesi zorunludur.

Yabancı bir kadın ile evlilik dışı birliktelikten dünyaya gelen çocuk, baba tarafından tanınması veya mahkemeden babalığa ilişkin soybağı kararı alınması halinde baba hanesine baba soyadı ile tescil edilebilir.

Doğuma ilişkin resmi belge ve yabancı uyruklu kadının uyruğu bulunduğu ülke makamlarından çocuğun doğum tarihi itibariyle medeni halini gösterir belge aslının usulüne uygun şekilde onay ve tasdik işlemleri yapılmış olarak ve Türkçe tercümeleri ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir