Yeni Kimlik Kartının Tarihçesi

Yeni Kimlik Kartının Tarihçesi. T.C. Kimlik Kartı’nın geçmişi. Kimlik Kartının dünden bugüne gelişimi.

Bir insanın kim olduğunu kanıtlayan belge olarak kullanılmakta olan kimlik, geçmişten günümüze nitelikleri değişerek gelmiş; önemi ve güvenlik gerekleri gün geçtikçe artmıştır.

Osmanlı Devleti zamanında “Devleti Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi” adıyla kullanılmaya başlayan kimlik belgesi, kişinin adı, anne adı, baba adı, milleti, mesleği, göz rengi ve boyu ile ilgili bilgileri içerecek şekilde düzenleniyordu.

Daha sonraları 1926 yılında defter biçimini alan “Nüfus Cüzdanı”, 1976 yılında tek sayfalık bir belge halini almıştır.

Vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıracak, daha hızlı hizmet almalarını sağlayacak, kolay taşınabilir, taklit edilemez ve uluslararası standartlara uygun elektronik kimlik kartı verilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi hazırlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) uygulamasına 14 Mart 2016 tarihi itibariyle Kırıkkale ilinde ve akabinde Adıyaman, Aksaray, Artvin, Burdur, Erzincan, Erzurum, Kırıkkale, Rize, Trabzon, Uşak ve Yalova olmak üzere 10 ilde, 02.01.2017 tarihi itibariyle de ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmıştır.

Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması gibi nedenlerle düzenlenmektedir.

Doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması gibi nedenlerle yapılan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurularında, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı teslim edilene kadar geçerli olacak Geçici Kimlik Belgesi düzenlenmektedir. Geçici Kimlik Belgesi sınav giriş veya pasaport başvurusu gibi tüm resmi iş ve işlemlerin yürütülmesinde geçerlidir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı; 10 yıl geçerlilik süresine sahip olup, polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız yonga (çip) içeren; uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran; vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilerek yetkisiz kişiler tarafından kartın yeniden üretilmesini ya da kart içindeki bilgilerin değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılmaktadır. Yonga üzerinde biyometrik veri yer almaktadır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkân sağlanmaktadır.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir